De Afterlife: Een Symbool van Vrede en Vernieuwing

Michel Nagi Ghostine transformeert een Koude Oorlogsbunker

De herbestemming van historische locaties biedt een unieke kans om verleden en heden te verbinden. Michel Nagi Ghostine's project 'The Afterlife' is een voorbeeld van hoe een symbool van conflict kan evolueren naar een boodschap van hoop en eenheid.

De inspiratie voor 'The Afterlife' is geworteld in de historische context van de Koude Oorlog, waarbij de bunker als ultiem symbool van menselijk conflict en de zoektocht naar veiligheid dient. De veerkracht van de mensheid in het aangezicht van tegenspoed inspireerde Ghostine om deze plek van vernietiging om te vormen tot een ruimte voor vrede en bezinning. Het ontwerp is geïnspireerd door bijbelse allegorieën, zoals het verhaal van Noach's Ark, en streeft ernaar om de militaire geschiedenis te overstijgen en een toekomst van eenheid en verzoening te omarmen.

Gelegen nabij Berlijn, belichaamt de herontwikkeling van Bunker 17/5001 een nieuw tijdperk van vrede. Met een Berlijnse Muur gedenkteken, een open leegte en een transparant Vredescentrum, wordt de bunker door spiegelende oppervlakken gedematerialiseerd. De kinetische gevel voegt dynamiek toe aan de transformatie en weerspiegelt de veranderende landschappen van vrede en verzoening. De barak van Honecker verandert in een glazen paviljoen, bekroond met een Ginko Biloba boom, als baken van hoop en herdenking.

De transformatie van Bunker 17/5001 is gerealiseerd met behulp van geavanceerde productietechnologieën, zoals kinetische gevels, en een zorgvuldige materiaalkeuze die duurzaamheid en symboliek benadrukt. De methodologie combineerde historisch onderzoek, conceptuele ideevorming en iteratieve ontwerpiteraties, om zo de historische betekenis naadloos te integreren met een hedendaagse visie.

De technische specificaties van het project zijn indrukwekkend. De Honecker Bunker heeft een grondoppervlak van 48.9m x 66.3m, met een beschermende schild dat 4.2m dik is en onder 6 meter zand ligt. Het Vredescentrum omvat een museum, tentoonstellingsruimte, auditoria, servicegebieden, experimentele ruimtes voor kunstenaars en een restaurant. De Lantaarn, een ruimte voor vredesgesprekken, meet 8m x 30m x 14m.

Bezoekers ervaren een afdaling door de 'geheugenleegte', die een gevoel van verstikking oproept, voordat ze geconfronteerd worden met het imposante Object. Ze bewegen naar de piazza, waar het gedenkteken voor de gevallenen staat. Tussen deze contrasten bevinden zich het vredescentrum en de bunker, open voor verkenning. Binnenin brengt de rode lift bezoekers naar de tuin met de lichtgevende lantaarn, een symbool van hoop te midden van onrust.

De bunker werd gebouwd in de late jaren '60 en diende tot de val van de Berlijnse Muur. In 2008 begonnen gesprekken over herbestemming, wat leidde tot de realisatie van Ghostine's projectconcept in 2017.

Het ontwerp van 'The Afterlife' is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Cultureel Erfgoed en Cultuurindustrie Ontwerp in 2024. Deze prijs erkent uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Michel Ghostine
Afbeeldingscredits: Michel Ghostine The people in the pictures submitted were generated artificially and thus do not violate third-party intellectual property.
Projectteamleden: Michel Ghostine
Projectnaam: The Afterlife
Projectklant: NG Studio


The Afterlife IMG #2
The Afterlife IMG #3
The Afterlife IMG #4
The Afterlife IMG #5
The Afterlife IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp